Petrodollars worden betaald aan een olie-exporterend land voor de aankoop van olie. Het zijn Amerikaanse dollars en worden petrodollars genoemd. Het heeft een eigen ‘olie-dollar’ systeem waarop Amerika met andere landen makkelijk kan handelen om olie te kopen.
Ontstaan van de petrodollar
De petrodollar is een resultaat van de olie crisis uit de jaren 70. De prijzen stegen destijds naar ongekende hoogtes. De petrodollar droeg bij aan stabilisatie van de olieprijs. De term werd wederom veelvuldig gebruikt rond het jaar 2000 en op dit moment tijdens het conflict tussen Oekraïne en Rusland stijgt de term petrodollar in populariteit. In eerste instantie had de petrodollar betrekking op landen in het Midden-Oosten en leden van OPEC (organisatie van olie-exporterende landen). De laatste jaren zijn hier meerder landen aan toegevoegd.
Koopkracht
Petrodollars worden weergegeven in Amerikaanse dollars. De koopkracht is afhankelijk van het kerncijfer van de Amerikaanse inflatie als de waarde van de Amerikaanse dollar. Daalt de waarde van de dollar, dan dalen ook de oliedollars. Er wordt de laatste tijd ook gesproken van de petroyuan. Er worden steeds meer deals gesloten met de Chinese overheid om olie af te nemen en te kopen. De petroyuan zou in de nabije toekomst ook een belangrijke rol in de oliehandel kunnen gaan spelen.
Feiten
- Petrodollars zijn US dollars die aan een olie-exporterend land worden betaald voor olie.
- De koopkracht van de petrodollar is afhankelijk van de US dollar
- Petrodollars zijn olie-inkomsten uitgedrukt in US dollars. Voor veel olie exporterende landen is dit de belangrijkste bron van inkomsten. Denk hierbij aan Rusland, het Midden-Oosten maar ook landen zoals Noorwegen.