Onduidelijkheid over de wisselkoers van Oekraïense munt hryvnia

hryvnia

Er is onduidelijkheid over de juistheid van de wisselkoers van de Oekraïense munt hryvnia. Oekraïne heeft de wisselkoers van de munt bevroren op het niveau van voor de oorlog met Rusland. Banken en wisselkantoren weten daardoor niet voor welke wisselkoers ze moeten hanteren voor de hryvnia. Er kan op dit moment geen zekerheid gegeven worden over de waarde van de hryvnia.

Hryvnia omzetten naar Euro

Op Europees niveau wordt er op dit moment naar een oplossing gekeken. Een optie is om Oekraïense vluchteling hun hryvnia te laten omwisselen voor euro’s. Hierbij zou de EU garant moeten staan voor eventuele verliezen op de waarde van hryvnia. Volgens de Financial Times zijn de meeste lidstaten hier mee akkoord.

Betaalrekening voor vluchtelingen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) kijkt op dit moment naar oplossingen voor Oekraïense vluchtelingen. Er wordt gekeken of vluchtelingen een Nederlandse betaalrekening kunnen openen zonder dat hier te veel administratieve handelingen bij komen kijken. Daarnaast kijkt de NVB naar mogelijkheden om Oekraïense vluchtelingen betalingen te kunnen laten doen voordat ze een daadwerkelijke rekening hebben. Een optie is een prepaid pas uitgegeven door de gemeente waarin de vluchteling verblijft. Hier kan vervolgens door de gemeente leefgeld op gestort worden. Je kunt hier dan zonder rekeningnummer gebruik van maken.

Leave a Comment

Your email address will not be published.