Turkse inflatie stijgt tot ruim 60 procent

Blue Mosque Istanbul

Voor de inwoners van Turkije is het leven opnieuw een stuk duurder geworden. De inflatie in maart kwam uit op ruim 61 procent. Dit is het hoogste niveau sinds het jaar 2002. Deze cijfers werden vandaag bekend gemaakt door het Turkse statistische bureau TÜIK.

Stijging energieprijzen

De hoge inflatie wordt door Turkije vooral aangerekend door de hoge energieprijzen. De inflatie in februari bedroeg 54 procent, wat ook gigantisch is. Een andere grote oorzaak van deze inflatie cijfers is de wijziging in de rente. Afgelopen jaar heeft president Erdogan ongeveer elke maand de rente verlaagd. Dit stuwt de inflatie cijfers enorm en heeft Turkije op dit moment erg veel last van. Natuurlijk helpt de situatie in Oekraïne niet mee waardoor de energieprijzen nog harder stijgen.

Wisselkoers Turkse Lira

President Erdogan denkt dat een verlaging van de rente de inflatie juist tegen zal gaan, maar volgens de meeste economische theorieën is dit juist andersom. De wisselkoers van de Turkse Lira heeft het afgelopen half jaar aardig wat aan waarde verloren.

Leave a Comment

Your email address will not be published.