Olieprijs bijna op niveau van voor de oorlog

Olieprijs

De olieprijs is bijna op het niveau van voor de oorlog in Oekraïne. Een vat Brent-olie kost op dit moment zo’n 100 dollar. De dag voordat Rusland de oorlog begon in Oekraïne stond de olieprijs op 97 dollar. Op 8 maart werd het hoogste punt bereikt van 128 dollar. Brent-olie is de Europese standaard voor olie.

Situatie in China

De daling van olieprijs is toe te rekenen aan de situatie in China. Daar zijn de afgelopen weken verschillende grote steden in volledige lockdown gegaan. Het verwachtte gebruik van olie in China is door de coronasituatie flink naar beneden bijgesteld.

Brandstofprijzen dalen

Door de situatie daalt ook de benzineprijs tot opluchting van de consument. De landelijke adviesprijs is op dit moment nog een paar cent hoger dan de prijs van voor de oorlog. De brandstofprijzen zullen naar verwachting verder dalen in de navolging van de olieprijs. Het zou zelfs goedkoper kunnen worden dan voor de oorlog. Een jaar geleden was de landelijke adviesprijs voor een liter benzine 1,85 euro.

De brandstofprijzen worden niet alleen bepaald door de olieprijs. Een belangrijk aandeel is de wisselkoers tussen de euro en de dollar. De olieprijs wordt wereldwijd in dollars bijgehouden. Er gaan voorspellingen dat de euro en de dollar binnenkort wellicht wel evenveel waard zouden kunnen worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published.