Christine Lagarde gaat uit van 2 rente verhogingen voor eind september

Renteverhoging ECB

De ECB (Europese Centrale Bank) gaat waarschijnlijk eind juli voor het eerst de rente verhogen. De tweede renteverhoging zal waarschijnlijk eind september plaatsvinden. De voorzitter (Christine Lagarde) sprak deze verwachting uit in een nieuwsbericht op de website van de ECB. Op dit moment is de beleidsrente -0,5 procent. 1 renteverhoging is 0,25 procentpunten. Voor eind september zal de negatieve rente dus 0 zijn.

Opkoopprogramma obligaties ten einde

Christine Lagarde verwacht dat het opkoopprogramma van obligaties afloopt aan het begin van het derde kwartaal. Zoals het er nu uitziet zal de rente aan het einde van de derde kwartaal uit de negatieve zone. Als de inflatie op middellange termijn stabiel blijft rond de 2 procent, zal de ECB verdere renteverhogingen doorvoeren.

Renteverhogingen

De ECB is twijfelachtig wat betreft renteverhogingen. De inflatie heeft volgens de ECB niks te maken met monetaire zaken, maar met externe factoren zoals economisch herstel na de vele lockdowns. Ook hebben aanvoerproblemen een grote impact op de inflatie. Klaas Knot (president van De Nederlandsche Bank) gaf vorige week aan dat een verhoging van 0,5% niet onwaarschijnlijk is. Christine Lagarde hint ook al langere tijd op een renteverhoging in juli.

Wisselkoers euro dollar

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar is gestopt met dalen. Even leek de euro ten opzichte van de dollar gelijk waard te worden, maar dit lijkt nu toch niet het geval. Op moment van schrijven is 1 euro 1,065 dollar waard. De wisselkoers berekenen van de euro ten opzicht van de dollar kan op deze pagina.

Leave a Comment

Your email address will not be published.