Binnenkort betalen we met een digitale euro

Digital Euro

Volgens Christine Lagarde (voorzitter van de ECB) zal er op korte termijn een digitale versie van de euro worden geïntroduceerd. Eerder vandaag antwoordde ze op een vraag van een journalist dat ze er van overtuigd is dat de ECB een digitale euro gaat ontwikkelen. Het onderzoek naar een digitale euro zal volgend jaar zijn afgerond.

Stabiel alternatief

De Europese Centrale Bank (ECB) is al langer bezig met de mogelijkheden voor een digitale euro. Het zou een stabiel alternatief moeten bieden voor andere cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum. De ECB is duidelijk in haar communicatie dat het geen vervanger is van cash geld. De digitale euro zou naast de huidige betaalmiddelen fungeren.

Onderzoek

De ECB is afgelopen jaar gestart met een onderzoek voor de introductie van een digitale euro. Na dit onderzoek dat volgend jaar zal zijn afgerond gaat de ECB een beslissing nemen of een digitale euro werkelijkheid gaat worden. Christine Lagarde gaf eerder vandaag al aan dat deze is zeer waarschijnlijk gaat komen. Toch zal het niet zo’n vaart lopen. Eerder gaf de ECB aan dat het 3 tot 5 jaar kan duren voordat een digitale euro volledig klaar voor gebruik zou zijn.

Digitale portemonnee

De digitale euro zou bewaard moeten worden in een digitale portemonnee (wallet). Gebruikers zouden een eigen rekening krijgen bij de ECB. De exacte voorwaarden zijn nog niet bekend. De ECB wil niet gaan concurreren met de banksector. De Europese Unie is niet de enige die onderzoek doet naar een digitale munt. De president van Amerika (Joe Biden) gaf afgelopen week ook de opdracht om een onderzoek in te stellen naar de voor- en nadelen van een digitale dollar.

Leave a Comment

Your email address will not be published.