Rusland’s economie bevindt zich momenteel in een stormachtige periode, met de Russische roebel die zijn laagste punt in anderhalf jaar heeft bereikt. In 2023 alleen al is de roebel met meer dan een kwart in waarde gedaald. Deskundigen suggereren dat de recente neergang van de roebel grotendeels te wijten is aan het Europese prijsplafond voor Russische olie, evenals andere interne factoren die de Russische regering heeft ingevoerd.
Het Europese Prijsplafond op Russische Olie
Het Europese prijsplafond voor Russische olie, dat eind vorig jaar werd ingevoerd, begint nu zijn effect te tonen op de Russische economie. Een cruciale indicator hiervoor is de prijs van een vat Oeral-olie. Normaal gesproken lag deze prijs altijd iets onder die van een vat Brent-olie, maar nu is het verschil opgelopen tot meer dan 20 procent. Historicus en Ruslandkenner Hubert Smeets benadrukt dat deze situatie direct verband houdt met de Europese maatregelen, die de waarde van de roebel wisselkoers aanzienlijk hebben verminderd.
Meerdere Factoren Achter De Roebel’s Tegenspoed
Hoewel het Europese prijsplafond een belangrijke rol speelt in de neergang van de roebel, zijn er ook andere overwegingen. Smeets wijst erop dat de Russische regering in het geheim heeft besloten om de export en productie van olie dit jaar te beperken, in lijn met de OPEC-richtlijnen. Dit heeft niet alleen geleid tot lagere opbrengsten per vat, maar ook tot een aanzienlijke afname van de totale inkomsten uit de olie-export. In de eerste helft van 2023 resulteerde dit in een halvering van de inkomsten uit de olie-export, wat de economische neergang versterkte.
Al met al blijft Rusland worstelen met economische uitdagingen, en het is duidelijk dat de combinatie van Europese maatregelen en interne beperkingen op de olieproductie een zware tol eist van de Russische economie en de waarde van de roebel.